2019-08-13 07:44Press releases

Rekordmange pilegrimer i Gudbrandsdalen

Illustrasjonsfoto/ Shutterstock. Pilegrim sjekker kartet og tar en pause på turen oppover Gudbrandsdalen.Illustrasjonsfoto/ Shutterstock. Pilegrim sjekker kartet og tar en pause på turen oppover Gudbrandsdalen.

Tall fra både overnattingsteder og pilegrimsenteret i Gudbrandsdalen viser en økning av pilegrimer denne sommeren.

Finner ro og harmoni

27 år gamle Nina Lutz går fra Oslo til Tronheim. Hun synes det er deilig å lufte hodet og kun tenke på seg selv og stien hun skal gå.

27 år gamle Nina Lutz går fra Oslo til Tronheim. Hun synes det er deilig å lufte hodet og kun tenke på seg selv og stien hun skal gå.

Det viktigste for meg er at jeg får være litt i fred. Her har jeg masse tid for meg selv og får ro og harmoni. Dette er et pusterom fra en ellers stressende hverdag, forteller 27 år gamle Nina Lutz fra Tyskland.

Jenta fra Tyskland gjør som mange andre vandreglade menn og kvinner. Hun bruker sommeren på å gå Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim, gjennom Gudbrandsdalen. Hun bærer en sekk på cirka 10 kilo der hun har med seg litt mat og tøy til å klare seg på etappene nordover mot Nidaros. Hun går helt alene og liker det.

Jeg trenger ikke tenke på noen andre enn meg selv. Det er ingen møter jeg skal rekke eller folk jeg skal treffe. Jeg trenger ikke tenke på noe annet enn å følge stien, og jeg kan gjøre akkurat som jeg vil. Da kan jeg bare gå, og være litt i fred. Det er nydelig, forteller 27-åringen.

Populær trend

Daglig leder ved Pilgrimssenteret Dale-Gudbrands Gard i Gudbrandsdalen, Per Gunnar Haglien bekrefter en stor økning i antall pilgrimer denne sommeren.

Allerede i midten av juli viser tallene at senteret har hatt besøk av 30 prosent flere pilegrimer i år enn de hadde på samme tid i fjor.

Det har vært en markant økning ja, det er blitt veldig populært å gå. Mange vandrer "leden" uten å være innom oss også. I tillegg er det mange lokale som benytter seg av de fine turstiene til dagsturer, så tallet er nok egentlig høyere også, forklarer Hagelien. 

Ringebu stavkirke er en del av pilegrimsleden gjennom Gudbrandsdalen. Et populært stopp på turen. Foto: Ian Brodie

Ringebu stavkirke er en del av pilegrimsleden gjennom Gudbrandsdalen. Et populært stopp på turen. Foto: Ian Brodie

Rundt halvparten av pilegrimene kommer fra Tyskland. Men også nordmenn har fått opp øynene for å vandre på historiske stier. En del av pilegrimene sover i telt, men mange velger også en av de mange overnattingsstedene langs leden. De har også merket flere pilegrimer denne sommeren. 

Geir Evensen ved Stasjonen Hotell / HI Lillehammer Hostel forteller om en positiv utvikling de fem årene de har vært pilgrimsherberge. Blant dem som overnatter hos han er det 10 prosent flere pilegrimer i år enn det var i fjor. I tillegg er flere innom og stempler "pilgrimsboka" si på tur nordover uten å fortrinnsvis overnatte. De tar seg litt mat, en kaffe og vaffel før de fortsetter.

Det er pilegrimer i alle aldre både unge og godt voksne. Over halvparten går nok ruta helt fra Oslo til Trondheim i ett. Mens en del går deler av ruta et år, og så kommer de tilbake neste år, eller en annen periode, og går videre nordover, sier Evensen.

En pause for pilegrim på vei nordover Gudbrandsdalen med illgrønne Lågen i bunnen av dalen. Foto: Gudbrandsdalsmusea AS

En pause for pilegrim på vei nordover Gudbrandsdalen med illgrønne Lågen i bunnen av dalen. Foto: Gudbrandsdalsmusea AS


VIDEO OG INTERVJUER

Her kan dere laste ned filmklipp fra pilegrimsvandring mellom Vinstra og Kvam i Gudbrandsdalen. De to som blir intervjuet i disse klippene er 27 år gamle Nina Lutz fra Tyskland og Frank Erik Solli fra Strømmen, som har hytte i Gudbrandsdalen.

LAST NED VIDEO HER: Pilegrimsvandring råmaterialetAbout Visit Lillehammer AS

Visit Lillehammer is the local DMO (Destination Management Organization) and the official tourist information for Lillehammer and Gudbrandsdalen.


Contact(s)

Merethe Sandum
Tourism Manager
Merethe Sandum